24. Arbetsmiljö

Skärmavbild 2019-11-30 kl. 21.05.08

img_9878

 

Arbetsglädje – Stora Sköndals förskolor innebär att vi utgår ifrån vår värdegrund.

Jämlikhet, omtanke och förändring.

Stora Sköndals ledord genomsyrar allt vi gör och är den riktlinje som vägleder oss i det dagliga arbetet. Hos oss är de inte bara vackra ord att hänga på väggen, eller en bortglömd sida i ett managementdokument. Våra ledord är våra värderingar omsatta i praktisk handling och vi använder dem varje dag.

Jämlikhet – för att alla människor är lika mycket värda
Vi gör inte skillnad på människor. Var du kommer ifrån, vad du tror på, vem du älskar eller hur gammal du är spelar ingen roll. Vi möter dig som du är.

 • Vi välkomnar
 • Vi uppmuntrar
 • Vi anpassar
 • Vi förutsätter inte

Omtanke –för att det är så vi bygger ett gott samhälle
Vi arbetar för att människor ska få växa och utvecklas utifrån sina unika förutsättningar. Vi skapar plats för individen och ser till att allas röster blir hörda.

 • Vi frågar
 • Vi lyssnar
 • Vi möjliggör
 • Vi undviker ingen

 Förändring – för att vi inte är där än

Vi vet att samhället skulle kunna se annorlunda ut. Vi jobbar aktivt för att påverka uppdragsgivare och politiker att ta beslut som är i linje med vår vision. Vi strävar alltid efter att bli bättre.

 • Vi utbildar
 • Vi bjuder in
 • Vi är med i debatten
 • Vi står inte still

 

För oss är det viktigt att våra pedagoger känner delaktighet, inflytande och självklart uppskattning.

Vi försöker visa det i vardagen genom att arbeta systematiskt med feedback. Många arbetslag har arbetat med feedback övningar där vi lyfter två konkreta saker vi uppskattar hos kollegan och en sak man önskar se en förändring på. (kopplat till uppdraget naturligtvis) Vi bjuder in till frukostar en gång i månaden på våra förskolor för att starta dagen tillsammans på ett trevligt sätt. Ett enkelt sätt för oss att visa uppskattning på!

img_9876

Vi alla kan skapa förutsättningarna om vi bara vill.  Vi tror att genom att skapa goda förutsättningar för gemenskap så skapas engagemang. Vi ser ringar på vattnet då våra pedagoger vill och vågar ta plats.

Vart ska man börja? -Viktigast är att det du ger är förankrat hos dig själv, inget ledarskap är ”kopierbart”-dvs det du gör ska göras med hjärtat. Vill du skapa gemenskap kan du-vad du gör är inte så viktigt utan ATT du gör det. Det handlar om att inte se hinder utan möjligheter-vad kan vi göra och hur?

Hos oss har vi valt att ha pedagogfrukostar, träning med PT bla-det är vårt val-någon annan väljer något annat. På våra APT.n försöker vi lägga in ett blandat innehåll med inslag av team building övningar (tex energimingel) Allt för att skapa och värna om vår värdegrund.

 

img_9875

 

Anna Sylvendahl
Rektor förskolan Lilla Tollare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s